Tarieven wegenbelasting voor jouw camper

Wanneer je een camper koopt of een bus ombouwt tot camper zul je wegenbelasting voor de camper moeten betalen.
Omdat campers meestal niet het hele jaar worden gebruikt, is er een speciaal campertarief opgesteld

Voor campers zijn er drie tarieven voor de wegenbelasting:

Geen belasting – voor campers van 40 jaar of ouder.

Kwarttarief – voor campers tot 40 jaar: dit houdt in dat je over een periode van 4 aaneensluitende tijdvakken maar één tijdvak motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. Je betaalt dus 75% minder motorrijtuigenbelasting. 
Belangrijk: Mocht de camper op naam van een bedrijf staan dan geldt het halftarief.

Halftarief – voor campers die bedrijfsmatig worden verhuurd: Hiermee betaal je over een periode van 4 aaneensluitende tijdvakken maar twee tijdvakken. Je betaalt dus 50% minder motorrijtuigenbelasting. Tip: Wanneer je als particulier een camper verhuurt, dan geldt het kwarttarief.

Wie zelf een camper importeert, of een auto ombouwt tot camper, moet het bijzondere tarief zelf aanvragen. Wij kunnen hierbij van dienst zijn.
Om in aanmerking te komen voor het speciale wegenbelastingtarief voor campers moet op het kentekenbewijs deel I staan dat het gaat om een "kampeerauto" (inrichting kampeerwagen). Deze bemachtig je als jouw omgebouwde camper door de RDW keuring heen komt.

Ook moet de kampeerauto voldoen aan een aantal eisen qua ombouw en inrichting:

De binnenruimte moet een rechthoekig blok kunnen bevatten, met een hoogte van minimaal 170 cm over een lengte van minimaal 200 cm en over een breedte van minimaal 90 cm. De binnenruimte is de ruimte achter de bestuurders- en bijrijderszitplaats, waarbij de stoelen in de achterste stand staan.

De binnenruimte van uw kampeerauto moet voorzien zijn van:

Minimaal 2 vaste zitplaatsen. Dit mogen de bestuurderszitplaats en bijrijderszitplaats zijn. Maar dan moeten deze stoelen wel kunnen draaien, zodat ze in de binnenruimte gebruikt kunnen worden.

Een vaste tafel. De tafel mag zo bevestigd zijn, dat u die eenvoudig kunt verwijderen.

Slaapplaatsen voor minimaal 2 personen. Dit mogen slaapplaatsen zijn die u met behulp van de zitplaatsen maakt. Maar niet met de zitplaatsen voor de bestuurder en de bijrijder. De minimale afmetingen van de slaapplaatsen zijn:
o bij 1 tweepersoonsslaapplaats: minimaal 180 cm lang en minimaal 110 cm breed
o bij 2 of meer afzonderlijke slaapplaatsen: minstens 2 slaapplaatsen zijn minimaal 180 cm lang en minimaal 60 cm breed.

Minimaal 2 vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten.

Een vast keukenblok bestemd voor gebruik in de binnenruimte. Het werkblad is minimaal 60 cm hoog, voorzien van een ingebouwde (uitneembare) watervoorziening met een spoelbak, een kraan en een afvoer.

Een vast ingebouwde kookgelegenheid bestemd voor gebruik in de binnenruimte. Dit mag een vaste magnetron zijn die stroom krijgt door een energiebron die in de kampeerauto aanwezig is.
Let op! Je moet alle genoemde faciliteiten op een normale manier vanuit de binnenruimte kunnen bereiken en gebruiken.

Bussen met een afwijkende hoogte, zoals Volkswagen T4 bussen, komen onder bepaalde voorwaarden ook in aanmerking voor het kwarttarief. Voor meer info kan je terecht op de website van de Belastingdienst.

Wat kost een camper aan wegenbelasting?

Wanneer je exact wilt berekenen hoeveel wegenbelasting jij voor jouw camper moet betalen, kun je deze berekenen bij de Belastingdienst.

Dit hangt af van meerdere factoren, zoals de gewichtsklasse van een camper, brandstof, fijnstoftoeslag, woonplaats van de eigenaar en of de camper bedrijfsmatig wordt verhuurd. De Belastingdienst heeft hiervoor een handige rekentool. Zo weet je precies hoeveel wegenbelasting je voor jouw camper moet betalen.

Wil je meer weten?

Vul het formulier in en laat eventueel een korte omschrijving achter.

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram